Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

Lørdag 21.09.24 Workshop: seksualitets-og kjønnsmangfold, Norsk gestaltterapeutforening

21. september kl. 08:00 - 17:00

21. september 2024 inviterer Norsk gestaltterapeutforening (NGF) til workshop i Oslo. Fokuset er økt kompetanse på og bevissthet rundt seksualitets- og kjønnsmangfold, med professor i gestaltterapi Vikram Kolmannskog og gestaltterapeut MNGF Koyote Millar.

Av Kristine Lauve Steensen

Vikram underviser til daglig ved Norsk Gestaltinstitutt Høyskole. Han har skrevet flere artikler og bøker om gestaltterapi, blant andre boken Den tomme stolen: fortellinger fra gestaltterapi (2015).

Koyote har egen privat terapipraksis i Oslo. Hen er også dikter og musiker. I 2023 kom antologien Queers in Quarantine på Mohini Forlag der Koyote var redaktør. 

Vi har stilt Vikram og Koyote noen spørsmål om den kommende workshopen – den første de to holder sammen. 

Hvordan møte folk i terapirommet

– Dere har valgt å gi workshopen tittelen Binære blindsoner, homoangst og monomyter. Hva handler workshopen om?

– Workshopen handler om hvordan vi kan møte folk i terapirommet og andre settinger vi jobber i, på gode og dårlige måter, når de kommer med erfaring og tematikk som er skeiv, kjønnsmangfoldig, transkjønna, og/eller knytta til polyamori og andre varianter av samtykkende ikke-monogami. 

Dette er for øvrig ikke en tematikk som bare er forbeholdt skeive og deres nære og kjære. Det er mange som kan streve med ulike sider av normene for kjønn, seksualitet og familie i samfunnet. 

For å møte folk bedre på denne tematikken, enten den er figur eller grunn for dem, tenker vi det er viktig å øke oppmerksomheten vår på våre egne individuelle og kollektive blindsoner, frykter, fantasier og internaliserte historier som ellers kan begrense og forvirre feltet vi samskaper med klientene våre. 

Ved å være undrende, forvirra, sårbare og kunnskapsdelende sammen i workshopen håper vi å bli klokere og tryggere med klienter, og med hverandre som kollegaer og medmennesker. 

Kunnskap om menneskelig mangfold

– Hvorfor er det viktig at vi gestaltterapeuter har kompetanse om dette temaet?

– Fordi det er viktig at alle, og ikke minst terapeuter, har kompetanse om menneskelig mangfold, ulike relasjonsformer og seksualitets- og kjønns- og kjærlighetserfaringer. Vi er mennesker som gjerne vil føle oss velkomne i verden og bidra til at andre også kan det, og da er kompetanse- og erfaringsdeling viktig.

Det finnes mange mennesker som lever, eller kanskje kunne tenkt seg å leve, i andre relasjonsformer enn heterofilt monogami. Og som kan trenge trygg, terapeutisk støtte i å utforske og navigere sine liv, sine kjærlighetsrelasjoner og sine familie-felt. Da betyr det mye å bli møtt av en terapeut som vet noe grunnleggende om seksualitets-, kjønns- og relasjonsmangfold, og som dermed synes klienter som kommer med denne tematikken verken er skumle, frastøtende eller overdrevent spennende. 

Gestaltterapi har stort fokus på varhet og aksept for det som er, og på hvordan vi blir til i relasjon og relasjonelle felt. Vi tror det gjør gestaltterapeuter ekstra motiverte til å være oppmerksomme og nysgjerrige på andre måter å være på, og å være i relasjon på, enn de mest normative. 

Vi ønsker oss også selv et bredere tilfang av terapeutkollegaer som vi vet er trygge og gode i møte med skeive erfaringer og relasjonsmangfold. Kollegaer vi kan henvise videre til når vi selv ikke har kapasitet, har for mye rolle-overlapp, bor på feil sted i forhold til klienten, eller rett og slett bare er en dårlig terapeutisk match. Det vil altså kunne gi deg som gestaltterapeut et bredere tilfang av klienter, fordi du har en innsikt og kompetanse som fortsatt er mangelvare hos mange terapeuter og behandlere. 

Relevant for alle

– Hva vil dere si til terapeuter som tenker at denne workshopen ikke er relevant for dem, fordi de ikke jobber spesifikt med seksualitet- og kjønnsidentitet i terapirommet?

– Dem vil vi også ønske varmt velkommen. Hvis du som leser dette tenker slik, så vil vi invitere deg til å bli mer nysgjerrig på hvordan og hvorfor du har redusert betydningen av seksualitet, kjønn og kjærlighetsforhold til noe som bare kan jobbes spesifikt med. Vi vil invitere deg til heller å se dette som en vesentlig og viktig del av menneskers totale livsrom og livsglede. For de fleste av oss er dette tematikk som kan veksle mellom å være figur og grunn i ulike settinger, og som likevel alltid er tilstede i det totale feltet. 

Vi vil også påpeke muligheten for at du har klienter som holder ting igjen hos deg, som de egentlig gjerne vil tematisere men ikke tør, fordi de er usikre på hvordan du kan ta dem og tematikken deres imot. Ikke glem hvor mye internalisert skam mange av oss bærer på, og hvor mye skamming mange av oss kan erfare i det daglige. Fra subtile sosiale varianter – til strukturell usynliggjøring – til overgrep og vold. 

Så vil vi avslutte med å si at du kan bidra til å gjøre livene våre, og livet til mange andre mennesker, hakket bedre av å utforske og dele kunnskap om disse temaene med terapeutkollegaer og andre mennesker i andre sammenhenger – og det vil vi sette stor pris på. Å bruke en dag til å tygge på disse temaene med oss kan berike andres livs og gi deg en opplevelse av å bli beriket i din egen menneskelighet.

Tusen takk til Vikram og Koyote. Vi i styret i NGF gleder oss til en dag med faglig påfyll og sosialt samvær. Håper vi sees der!

Informasjon om workshopen:

Workshopen finner sted i Grensehuset Korsgata 16 i Oslo, lørdag 21. september, kl 10.00-17.30. 

Deltagelse er godkjent for 7 timer profesjonell faglig oppdatering i kategori B for medlemmer av NGF. 

Pris for MNGF: kr 1600,-

Pris for ikke-medlem: kr 1850,-

Det blir servert kaffe, te og frukt. 

Du kan melde deg på via denne lenken: https://arena360.no/events/730/9786?Preview=hvg5nG5qpQ1JwuhcaRvfpbt5UQ7vK12Reo%2fH9j3btkY%3d 

Har du spørsmål om arrangementet, eller problemer med påmelding, ta kontakt med Ingvild på post@ngfo.no.

Detaljer

Dato:
21. september
Tid
08:00 - 17:00
Kategorier for Arrangement:
,

Arrangør

Norsk Gestaltterapeutforening

Sted

Oslo